logo-banner
groenten

de appelfabriek


Wolfshaegen 130,3040 Neerijse

“DE APPELFABRIEK” SINT_JORIS_WEERT
Biologisch Fruitbedrijf Michel Frisque


Het familiebedrijf is al sinds 1923 actief in de fruitteelt. Het heeft dan ook de klassieke evolutie meegemaakt van hoogstamfruit, naar laagstam in de jaren 60, naar geïntegreerde fruitteelt.

In 1996 hebben we de eerste stap naar biologische teelt gezet. Wij wilden zoveel mogelijk milieubewust werken en deze landbouwvorm was zowel ecologisch, als landschappelijk en sociaal voor ons de best aangepaste.

Van in het begin was het bedrijf gericht op rechtstreekse verkoop aan de consument. De naam Appelfabriek komt van het oude fabrieksgebouw aan de Dijle in Sint-Joris-Weert waar de appelen en peren bewaard en verkocht worden.

Naast de klassieke moderne rassen zoals Jonagold, Elstar,… zijn er ook Boskoop en verschillende soorten Reinette. Na de omschakeling naar biologische teelt werden er Topaz, Santana,... aangeplant die beter aangepast zijn aan deze bedrijfsvoering. Er worden ook peren en pruimen geteeld.

Bijenvolken in de verschillende boomgaarden zijn nuttig bij de bestuiving in de bloei en leveren bovendien gezonde honing. Zij vinden niet alleen honing in de appelbloesems, maar ook in de vele kruiden tussen de bomen.

Een kudde schapen met lokale rassen verbetert de bodem van de niet beplante oppervlakte.

Nergens worden scheikundige meststoffen gebruikt. De onkruidbestrijding gebeurt mechanisch en manueel. Bij plagen worden alleen natuurlijke middelen (plantextracten,…) ingezet.
Het is dan ook logisch dat dit alles heel arbeidsintensief is en dat het rendement doorgaans lager is dan in de klassieke teelt.

Van minder mooi fruit worden allerlei producten gemaakt zoals appelsap, appelmoes, perensiroop, gelei en opgelegde peren. In de nieuwe aanplanten installeren we nu zonnepanelen voor de druppelbevloeiing.

Onze grootste beloning is de tevredenheid van de klanten en de verrijking van het landschap.


frisque_michel@skynet.be      

Producenten

Vlaams Brabant

Limburg